•  

Ön muhasebe nedir, ne işe yarar, nasıl tutulmalıdır ?


Vergisel konularla direk alakası olmasa da işletme için çok önemlidir ön muhasebe.

Ön muhasebe nedir ? o zaman.

Bu soruya işletme "kar amacı güden kuruluştur" diyerek başlarsak ( bi dernek yada vakıfta kar amacı gütmese de parasal olaylar boyutunda ön muhasebe ihtiyacı vardır. ) , işletmenin işleyişi sırasında oluşan tüm ekonomik olayları sınıflandıran, raporlayan ve işletmenin yaşamı boyunca devam ettirilmesi gereken bir süreçtir. Aslında her bir birey kendi muhasebesini yapar, o zaman değiştiriyoruz, parayı eline alan her bir bireyin ihtiyacıdır. 

Çocuk bakkala gitmek için ilk parayı eline aldığında, artan parayla kendime ne alabilirim diye düşünmeye başladıysa muhasebeyle tanışmıştır :)

Ön muhasebe ne işe yarar , şeklinde bir soru geliyor hemen akla ?

İşletme boyutunda düşündüğümüzde, sahiplerine, çalışanlarına, mal-hizmet alıp-sattığı firmalara, resmi kurumlara karşı sorumluluklarını (parasal ve kurallar boyutunda ) sonra faaliyetleriyle ilgili her şeyi ve parayla ölçülen her hareketi , alıp sattığı ürün olabilir, ürettiği bir hizmet olabilir, atölyesinde makine, kira verdiği ofis, kullanılan araçlar vs. işte tüm bunların işletmeyle olan ekonomik ilişkisini yürüten sistemdir ön muhasebe.

Buraya kadar herkesin bir fikri oluyor ama, ön muhasebe nasıl tutulmalıdır ? Bu sorunun cevabı yetersiz olduğunda işler karışabilir. Mutlaka bir zararı olur.

Önce işi anlamak, toplam işin yarısıdır. ön muhasebe sürecinde daha çok böyledir. Bunu çözümlemek için bir şeyler yazacağız, fakat bu bir meslek olduğu için kısa bir metne sığması imkansızdır. Yeni işe başlayan birinin bununla ilgili tecrübeli bir muhasebe meslek mensubundan yol göstermesini istemesi birlikte bir sistem oluşturmaları bence elzemdir.
Her işletmenin bir mali müşaviri olmasına rağmen resmi muhasebe dışında, ön muhasebe ve işleyişi hakkında bilgi istenmez. Halbuki resmi muhasebe denen "genel muhasebe" olgusu da ön muhasebe süreçlerinin sonucudur.

Ön muhasebesini oluşturacağımız işletmenin, faaliyetleri iyi analiz edilmelidir. Alış-Satış yapılan firmaların cari hesap takibi, vade yapıları, çalışma şekilleri, özel durumları. Stok veya hizmetlerin alış-satış işlemleri, stok durumları, maliyetlerinin takibi, banka hesap hareketlerinin işleyişi, kasa takibi, personel ve diğer borçların yapılandırılması ve takibi. Masraf ve giderlerin takibi gibi tüm unsurlar göz önünde bulundurulmalı, işletmenin faaliyet yapısı, özel takip edilmesi durumlar dikkate alınmalı, fatura vs. evrak düzeni vergisel ödevler düşünülmelidir. 

Tüm ihtiyaç analizleri sonucunda başarılı bir ön muhasebe için entegre bir muhasebe programı da gereklidir. Tam da bu sırada Hesap Doktoru yanınızda. Tüm işlemler entegre yapısıyla, her işlem bir kez kayıt edilir, devamında anlamlı raporlar alınır. Örneğin; bir alış faturası işlendiğinde, stok adetini artırır, satıcı firmanın alacak tutarını düzenler, vadesini , alışların maliyetini , ödeme raporunu alabilirsiniz. Bir satış faturası işlendiğinde, stok çıkışı, alıcılar hesabına otomatik kayıt oluşturur. Satış raporu, karlılık raporu, tahsilat raporu gibi işletmenin elzem ihtiyaçlarını karşılar. İşletme yönetimine faaliyetlerini düzenlemesi, karar vermesi anlamında yardımcı olur. Tam entegre yapısıyla her işlem bir defa kayıt edilerek işlem tamamlanır.

Hesap doktorunu tercih edecek işletmeler için diğer önemli bir özellikte, sınırsız sınıflandırma özelliğidir. Birçok program kodlama sistemi yaptıktan sonra çıkan ya da değişen ihtiyaç halinde bütün kod sisteminin en baştan değiştirilmesi gerekliliğini ortaya çıkarır, Hesap Doktorunda muhasebe programında bu duruma kesin çözüm en baştan üretilmiştir .Bu sayede sonradan çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda kod yapısının ( stok-cari hesap-masraf kodları gibi) elvermediği durumlarda bu istisnai özelliği sayesinde programın her bölümünde özel sınıflandırma ve raporlar alınabilir. Aslında sınırsız sınıflandırma özelliği bir muhasebe programında kısmi bir ihtiyaç da olabilir, yani kartın bir bölümüne (stok kartı, cari hesap kartı, muhasebe hesap planı vs...) bir sınıflandırma yapmak istediğimizde sınırsız sınıflandırma özelliği ile kısmi sınıflandırma da yapabilirsiniz.




Diğer blok yazılarımıza aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz;

https://www.hesapdoktoru.com.tr/posts/145


Blog yazarımız;
SMMM
Erzin EKİNCİ



Yorum Yaz